Brochure

Hoe onthoud je het verschil tussen een brochure en een folder? Bij een folder kun je denken aan het Engelse werkwoord ‘to fold’ wat vouwen betekent. Een brochure verwijst naar een broche, een naald. Welnu, een brochure is bijeengebonden met een nietje, dat je met enige fantasie kunt opvatten als een gebogen naald. Daarmee is het onderscheid gemaakt: een folder is een vouwwerk en een brochure is samengebonden met een nietje. 

Over het algemeen is een folder kleiner van omvang en heeft het een vluchtiger karakter dan een brochure. Afhankelijk van je gebruiksdoel, kies je voor een folder of een brochure. Wil je niet vouwen of nieten, dan kom je terecht bij de leaflet of flyer, dit is een vel dat aan één of twee zijden bedrukt is, zonder de afwerking van vouwen of nieten. 

Ondanks alle digitale mogelijkheden vinden veel mensen het prettig iets van papier in hun handen te hebben. Bladeren, scheuren, vouwen of aantekeningen maken… drukwerk nodigt uit er iets mee te doen. Het is bovendien zichtbaar. Een digitale nieuwsbrief kun je niet op een leestafel of een balie leggen. Ook een app springt niet in het oog. Een folder, brochure of flyer wel. Overigens worden de termen brochure, folder en leaflet of flyer te pas en te onpas gebruikt. Informeer dus altijd wat er precies is bedoeld. Vraag het bijvoorbeeld na bij    

Dagelyks